Mijn foto

Barbara

  • highprofile.weblog is onderdeel van het digitale platform highprofile.nl, portaalsite evenementenbranche. Deze weblog wordt bijgehouden door een twintigtal gastbloggers en beheerd door Barbara van Baarsel, hoofdredacteur internet van highprofile.nl
  • KLIK VOOR HIGHPROFILE.NL >>
  • portalsite voor de evenementenbranche

april 2014

ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Mijn online status

Powered by TypePad
Lid sinds 05/2006

« You win some, you loose some, maar toch.... | Hoofdmenu | Simon Renes over ZIN, zijn relatie-evenement van vorige week »

02/05/2007

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8345206fc69e200d834fd869053ef

Hieronder vindt u links naar weblogs die verwijzen naar Janine Dechesne over verlies, vreugde, het vak en afscheid nemen:

Reacties

Monique

En..............hoe is het met ome DICK ?????
wordt het al wat..............

Henk-Jan Winkeldermaat

Ik kreeg net dit mailtje van Marriël van der Most over dit interview met Janine Dechesne. Erg leuk, en meteen op geantwoord.

Beste Henk-Jan,

Naast mijn werk op de afdeling Sales bij DeFabrique doe ik ook een studie journalistiek en nou heb ik de opdracht gekregen om een interview uit te zoeken dat je aanspreekt en vervolgens om van dat interview de geinterviewde en de interviewer een aantal vragen te stellen. Nou heb ik op Highprofile natuurlijk het interview met Janine Dechesne gelezen.

Vanzelfsprekend vond ik dit een erg leuk en interessant interview zeker ook omdat Dechesne en Boertje bij DeFabrique mijn vaste account is. Graag zou ik dit interview dan ook willen gebruiken voor mijn studieopdracht en wil ik je vragen onderstaande vragen te beantwoorden?

* Waarom en met welk doel is het interview gehouden?

* Hoe verliep het gesprek?

* Ben je tevreden over het gepubliceerde resultaat?

Ik hoop dat je me kunt helpen, alvast bedankt!!

Groetjes, Marriel

---

Hoi Marriël, wat een leuk idee en bedankt voor je compliment om mijn interview hiervoor uit te kiezen.

* Waarom en met welk doel is het interview gehouden?
Janine Dechesne is een belangrijk persoon in de evenementenbranche, misschien wel zo belangrijk dat niet eens een aanleiding nodig is haar te interviewen. Bij wijze van spreken is haar visie op de markt op ieder moment interessant genoeg om branchegenoten te melden, want zij behoort tot een belangrijke generatie van evenementenmakers, vernieuwers en andersdenkenden in de markt. In dit geval is de aanleiding haar afscheid op 12 juni van haar zelf in 1983 gestarte bureau Dechesne & Boertje, dit jaar verkozen tot 'het eventbureau van het jaar 2007' en een van de meest gerenommeerde eventbureaus van Nederland.

* Hoe verliep het gesprek?
We kennen elkaar goed, Janine weet van mij dat ik geen 'interviews doe', maar 'gesprekken heb'. Dat is een manier van interviewen waarbij de interviewer met gemeende belangstelling echt goed luistert naar datgene wat wordt gezegd door de geïnterviewde. Mijn voorbereiding bestaat uit het tot me nemen van eerdere interviews en het vervolgens nadenken over de mens Janine Dechesne, over hoe haar dag er uit ziet, over wat haar beweegt, wat haar raakt, waar de kern van haar creativiteit schuilt, en waarom ze trots kan zijn op haar prestaties. Het gesprek gaat vervolgens via een rode draad: verleden, heden, toekomst (heel bekend en heel makkelijk) maar die rode draad wordt snel ingevuld met details of momenten waarmee we 'de diepte' in kunnen gaan.

Tip: koop een memorecorder waarmee je audiobestanden op je computer kunt opslaan. Schrijf niet (uitgebreid) mee tijdens interviews, dat leidt af, voor de geïnterviewde als ook voor de voortgang van het gesprek.

http://www.sony.be/view/ShowProductCategory.action?site=odw_nl_BE&category=DIC+Digital+Recorder

* Ben je tevreden over het gepubliceerde resultaat?
Ik ben heel tevreden, heb het stuk aan Janine voorgelegd, iets dat een journalist niet graag doet, inclusief mijzelf (ik schrijf namelijk meestal 's nachts en wil als het af is meteen op internet kunnen publiceren), maar Janine was de volgende ochtend met twee aanpassingen erg content met het resultaat. Ze heeft weer enorm om de verhalen kunnen lachen. Er zitten oprecht eerlijke en openhartige passages in het interview, daar moet je heel delicaat mee om gaan, je neemt de geïnterviewde enigszins tegen zichzelf in bescherming en probeert medelijden en zieligheid te voorkomen. De spontane reacties uit de evenementenbranche op dit interview (niet alleen in de reactievelden onder het artikel op de weblog zelf, maar ook per e-mail en van klanten) waren voor mij en voor Janine een bevestiging van de toon en inhoud van het gesprek.

Interviewtip: probeer je zo goed mogelijk in je persoon in te leven, probeer je voor te stellen wat hij of zij moet hebben doorgemaakt, wees nieuwsgierig en vraag je telkens af (in de voorbereiding) of je zelf de vraag die je wilt stellen kunt beantwoorden. Wees concreet en praktisch in je vraagstelling, een vage algemene vraag geeft een vaag algemeen antwoord. Voorbeeld van een vraag die ik zelf nogal geregeld krijg: 'Wat zijn de trends in de eventbranche?' Het lijkt een legitieme vraag, alleen is er door de vraagsteller zelf niet echt over nagedacht. Wat is een trend? En waarom wil je dat weten? Is datgene wat een beetje nieuw of hip is en het meest wordt uitgevoerd een trend en wat wil je je lezer daar eigenlijk mee meegeven. Dat hij of zij dat ook moet gaan doen, omdat dat de trend is? Zodat alles weer op elkaar gaat lijken? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nog een tip: vaar je eigen koers en laat je door niemand (aan de kant) van de wijs brengen.

Leuk dat je me hebt gevraagd, heel veel succes met je opdracht, je mooie opleiding en je verdere leven.

Misschien kom ik je nog eens tegen. Trek me dan even aan mijn 'jasje'.

De groeten aan je originele baas! Ciao, HJ.

Welmoed Fokkema

Wat een (h)eerlijk gesprek! Janine, je bent BEEZONDER BENVENUTA op Sicilia...dan kan je ervaren hoe een Hollandse Dame (over)leeft na een heftige wending in haar leven! Zonnige groetjes van Welmoed

Mark van der Horst

Bijzonder verhaal over de vrouw achter het evenementenburo wat je mag beschouwen als a-merk.

Rene Smit

Mooi interview, echt persoonlijk ipv het standaardgebabbel!

Simon Renes

Applaus!

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.